Nationaltheatrets juleforestilling for barn i 1922 var «Peik og stortrollet» av Adam Hiorth (1879-1961). Johan Halvorsen skrev musikken.

Stykket ble to år senere erstattet av «Reisen til julestjernen», skrevet av teatrets økonomidirektør, Sverre Brandt. Brandt visste nok at «Reisen til julestjernen» ville bli en større suksess for teatret ved at han erstattet et skremmende troll i svarte skogen med et idyllisk slott med konge, dronning og prinsesse Gulltopp. En mystisk forsvinning som endte godt, var nok også en bedre opplevelse for barna enn å se Peik kjempe mot trollet for å vinne prinsessen.

I 1925 samlet Johan Halvorsen musikkstykkene fra skuespillet i suiten kalt «Norske eventyrbilder».

1. Peik, prinsessen og stortrollet
2. Trollmøenes dans
3. Prinsessen kommer ridende på bjørnen
4. Trollenes inntog i berget det blå
5. Dans av småtroll

I første sats møter vi Peik i form av et tema som virker svært norsk og er en slags halling-dans (2/4 takt). Snart hører vi at trollet nærmer seg ved en rekke skumle glissandoer i trombonene. Deretter kommer den vakre prinsessen. Det blir markert ved hjelp av en fløytesolo. I den siste delen hører vi at Peik kjemper med trollet.

Den første satsen i suiten er i store trekk lik ouverturen til skuespillet. Halvorsen skrev den for det lille orkestret i Nasjonaltheatret med strykere, fløyte/piccolo, to klarinetter i A, fagott og trompet i A, og ikke for fullt orkester. Det kom først med suiten tre år senere. For korps er satsen transponert fra A-dur til F-dur.

Spilletid: ca. 6 minutter. Vanskelighetsgrad: ****(*) | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste